Blogindlæg og podcast episode om betydningen af at netværke medens du stadigvæk er i job

Netværker du kun når du er blevet fyret?

Netværker du kun når du mangler et nyt job? Altså når du pludselig bliver tvunget ud i det oven på en fyring, og derfor har brug for netværkets assistance til at få cirkuleret dit CV, men allerhelst hjælp til at skaffe dig et konkret job.

Jeg bliver jævnligt, via en besked på LinkedIn eller e-mail, kontaktet af en person i mit netværk, der desværre har mistet sit job, og derfor nu er i gang med at søge efter et nyt job.

Essensen i henvendelsen handler som regel om, at vedkommende håber, at jeg har det godt, at der er gang i min virksomhed, og at det er alt for lang tid siden, at vi har mødtes til en snak over en kop kaffe.

Og så kommer det vigtigste i henvendelsen. Nemlig at vedkommende vil høre, om jeg kan hjælpe med at stille mit netværk til rådighed med henblik på at hjælpe med at finde et nyt job.

Det vil jeg selvfølgelig altid gerne hjælpe med.

Til hver en tid.

Hvis du vil høre blogindlægget som podcast

Video om betydningen af at netværke medens du stadigvæk er i job

Når det er sagt, så ser jeg ofte et mønster i at de selvsamme personer ikke har brugt særlig mange kræfter – hvis nogen overhovedet endda – på at dyrke deres personlige netværk i den tid, hvor de rent faktisk havde et job.

Dette endda på trods af, at der aldrig før har været talt mere om betydningen af, at dyrke sit personlige netværk. At det er super vigtigt at arbejde løbende på at skabe nye relationer, og pleje de eksisterende kontakter.

Der er sikkert gode grunde til, hvorfor at disse personer har valgt ikke at bruge tid på at netværke. Jeg gætter på, at det blandt andet kan skyldes:

  • Manglende tid til at netværke
  • At man glemmer at få netværket i en travl hverdag
  • At man ikke kan se værdien af at netværke
  • At man ikke føler sig tryg/sikker/fortrolig ved at netværke

Hvis du ikke har været på banen overfor dit netværk, og på den måde har fået sat nogle points ind på kontoen, er der risiko for, at du bliver opfattet som typen, der kun melder sig på banen for at netværke, når du selv skal have noget ud af det.

I værste fald bliver du måske ligefrem set på som en slags netværkssnylter.

Blogindlæg om betydningen af, at du også skal netværke medens at du sidder i job

Her vil jeg tillade mig at kalde en spade for en spade: Hvis du kun trækker på netværket, når du selv har brug for det, så får du ikke nogen særlig stor opbakning fra netværket.

Jo jo da, selvfølgelig vil de gerne like dit opslag om at du er på udkig efter nye udfordringer.

Men du kommer ikke til at få en proaktiv og målrettet hjælp med at bringe dit CV i spil de rigtige steder.

Hvis du derimod kommer i gang med at dyrke dit personlige netværk og være proaktiv, er jeg slet ikke i tvivl om, at du kan netværke dig til et nyt job.

Det gælder for øvrigt ikke kun, hvis du pludselig skulle få brug for det, men i høj grad også medens du har job.

For et godt og stærkt personligt netværk kan nemlig også bruges til andet end at hjælpe med at finde et nyt job. Det kan give dig værdifulde relationer i forhold til sparring, vidensdeling og måske også ny forretning.

De 7 ting som du kan gøre er som følger:

  1. Brug 10-15 minutter hver eneste dag på LinkedIn: Lyt aktivt og interesseret til, hvad der sker i dit personlige netværk. Udvis engagement ved at like, dele og skrive relevante kommentarer.
  1. Hjælp dit netværk proaktivt hver eneste gang du får en chance for det. Det kan eksempelvis være når nogen er på udkig efter anbefaling af eksempelvis en ekspert indenfor et givent område, en lokation til et event eller ønsker sparring om en problemstilling eller forretningsmæssig mulighed.
  1. Inspirér dit netværk ved at dele værdifuld viden og indsigt. Det kan du gøre gennem relevante indlæg med eksempelvis links til artikler, videoer, podcasts, infografikker og lignende. Det er også en god idé at skrive en månedlig LinkedIn artikel, hvor du deler ud af din ekspertise.
  1. Ring ud til 1-2 personer i dit personlige netværk hver uge og spørg dem om, hvordan det går og om der er noget som du kan hjælpe dem med. Det kan være sparring, viden eller hjælp til at skabe forbindelse til en person i dit netværk.
  1. Tag et kaffemøde eller en frokost hver måned med en person fra dit personlige netværk. Igen drejer det sig mest af alt om at mødes for at lytte, lære, hjælpe og inspirere (LLHI-modellen).
  1. Deltag i et fysisk netværksmøde en gang om måneden, hvor du får mulighed for at møde dit personlig netværk og/eller udvide dit netværk. Der findes masser af åbne netværksmøder, og du finder helt sikkert også nogle ved bare at holde øje med dit LinkedIn nyhedsfeed.
  1. Deltag regelmæssigt i webinarer, seminarer, kurser eller gå-hjem-møder, hvor du både kan blive klogere rent fagligt, men også kan udvide dit personlige netværk med personer indenfor dit eget fagområde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *